VALAISTUSTA MIELEN JA TARPEEN MUKAAN

 Valaistus on erittäin tärkeä osa elämän mukavuutta: oikein toteutettu valo piristää, luo tunnelmaa ja helpottaa elämää. Omiin tarpeisiin optimoidulla valojen ohjauksella voidaan myös saada merkittäviä säästöjä kodin sähkölaskuun tai vaikkapa omien aurinkopaneelien tuottaman sähkön kulutukseen.

Yksi merkittävä sähkönkulutuksen vauhdittaja on läpi yön killittävät ulkovalot. Etenkin täällä pimeässä pohjolassa ulkovalot ovat tärkeä turvallisuustekijä, mutta sekä talouden että ekologisuuden kannalta katsottuna valaistuksen säätö toimimaan vain tarvittaessa on järkevää. Käytännössä suurin osa ulkovaloista voidaan hyvin aktivoida liiketunnistimen avulla. Sisätiloissa liiketunnisteen käyttö tuo mukavuutta eli esimerkiksi wc-, suihku-, sauna-, autotalli- ja varastotilojen valojen automatisointi sujuvoittaa arkea. Eipä tarvitse pimeässä autotallissa haroa seinää katkaisijaa etsien.

Ulkovalojenkin osalta voi toki käyttää luovuutta: kaunis, oleskelutiloihin näkyvä piha voi hyvin olla tunnelmallisesti valaistuna perheen valveillaoloajan – ja sammua sitten automaattisesti nukkumatin saapumisaikoihin.

Kadunnumeron valot voi nekin säätää palamaan pysyvästi talvikauden pimeiden tuntien ajaksi.

Kirkas valo auttaa meistä useimpia heräämään energisemmin aamuun. Jotkut käyttävät talvikauden aikana jopa kirjasvalolamppua.

Yksi mahdollisuus aamujen aktiivisuustason nostamiseen on valojen voimakkuuden säätö kellonajan mukaan: aamulla, ja etätyöpäivinä myös päivällä, valot ovat automaattisesti esim. maksimiteholla, mutta illalla valaistus voi olla himmeämpi, enemmän rauhoittava. Haluttaessa voidaan jopa valon sävyjä säätää muuttumaan automaattisesti tilaan halutun tunnelman ja kellonajan mukaan.

Toisaalta päivät eivät välttämättä ole veljeksiä: jonain päivänä työt venyvät ja kirkasta valoa tarvitaan pitempään jo pelkän jaksamisenkin kannalta.

Silloin valot voi helposti säätää vaikkapa avokeittiön pöytään upotetusta ohjauspaneelista. Tai jos kotoa lähdettäessä ei muista sammuttaa valoja keskitetysti kaikki valot sammuttavasta painikkeesta, valot voi sammuttaa vaikkapa etänä autosta puhelimella.

Loxone valaistuksen automaatiojärjestelmän avulla valot toimivat ja tukevat yksilöllisiä tarpeita elämäntapaa. Optimaalinen valojen käyttö mahdollistaa siten energian säästön elämää vaikeuttamatta.

Omia aurinkopaneeleita energiantuotannossaan käyttävät voivat saada palkinnoksi valojen käytön optimoinnista jopa osan energiaa jakelumyyntiin.

Pienetkin askeleet ovat merkittäviä. Valaistuksesta on hyvä aloittaa.