Ovelta asti turvallisuutta
Olen sopinut tutustumiskäynnin Fredmanin perheen uutuuttaan hohtavaan kotiin Espoon Saunalahteen. Tarkoituksenani on selvittää, onko älykoti perheelle riesa vai rakkaus. Lähestyessäni taloa näen Peterin auton olevan tukevasti latauksessa. Katseeni osuu seuraavaksi pääoven vieressä seinällä olevana valkoiseen, numeroiden hallitsemaan ovitunnisteeseen. Alan mietiskellä, toimiiko avaus numerokoodilla vai tägillä – vai molemmilla. Peter ilmestyy ovelle ja ekskursioni moderniin älykotiin alkaa.
Ensisilmäyksellä en huomaa mitään merkittävää eroa perinteiseen kotiin: lamput, kaiuttimet, palohälyttimet, ilmastointisäleiköt, rullaverhot ovat paikoillaan valoisassa, avarassa ”open concept” tilassa eli keittiön ja olohuoneen muodostamassa talon sydämessä. Tosin perinteisiä valokatkaisijoita ei näy, eikä rullaverhoista riipu säätönaruja.

Ensimmäinen kysymykseni Peterille koskee jo sisääntulon ovitunnistejärjestelmää.
Valitsimme Loxonen automatiikkaan pohjautuvan ovitunnistejärjestelmän, koska halusimme saada kotiimme helpon ja turvallisuutta lisäävän ratkaisun. Itse käytän tunnisteena yleensä kovaa avaintägiä, mutta homma toimii myös tarratägillä ja vaikkapa PIN-koodilla. Tarvittaessa oven voi avata myös etänä, jos esimerkiksi huoltomies pitää päästää sisään. Puhelimen lähettämän tunnistekuvan avulla voi varmistaa, että ovi avautuu sovitulle henkilölle.
Puhelimella voi myös tarkistaa, että ovien lukot ovat varmasti kiinni – tärkeä ominaisuus etenkin kodissa, jossa on useampi ovi. Jos tapahtuu murto tai muuten väärä avaus, saan välittömästi hälytyksen kännykkääni. Samalla täällä paikan päällä musiikki pamahtaa soimaan ja valot vilkkumaan. Kysyy ainakin varkaalta hyviä hermoja jatkaa keikkaansa. Jälkiselvittelyä helpottavat ulos ja sisälle sijoitettujen valvontakameroiden kuvat.
Automaattisella seurannalla ja siihen liittyvillä hälytysjärjestelmillä ylläpidetään Fredmanien kodissa perusturvallisuutta. Vesivahingon sattuessa vesivuodon tunnistussensorit sulkevat automaattisesti käyttöveden, jolloin vesivahinko rajoittuu putkiin. Palohälyttimet tekevät puolestaan välittömästi hälytyksen, jos tiloihin ilmestyy jostain häkää tai näkymätöntä savua. Perusturvallisuutta saa siis suunnitellulla seurannalla ja toimivalla hälytysjärjestelmällä.

Mukavuutta ja energiatehokkuutta
Peter Fredman on turvallisuusesittelyn aikana siirtynyt keittiösaarekkeen viereen ja näpäyttelee pöytälevyyn täydellisesti integroitua ohjauslevyä. Sekä sisällä että ulkona toimiva langaton WiFi on Fredmanien arjen mukavuuden ja helppouden perusta – ja ”komentokeskus” on siis kätevästi keskellä aktiivisinta tilaa.
Meillä monissa tiloissa, kuten eteisessä, WC- ja pesuhuonetiloissa, on käytössä liiketunnistimeen perustuva valaistus. Tähän ohjauspisteeseen on kuitenkin integroitu koko valaistus eli valaistuksen lisääminen ja himmentäminen onnistuu tästä keskitetysti, jolloin ei tarvitse juoksennella ympäri taloa sammuttelemassa tai sytyttelemässä valoja. Myös sekä talon sisällä että pihalla sijaitsevien saunojen valaistus voidaan ohjata tästä. Ja mikä tärkeintä, tästä ohjataan myös musiikkia täällä sisällä, terassilla ja saunassa.
Valaistukseen ja kesäisin lämmönsäätelyyn kuuluu oleellisena osana myös luonnon valo ja auringon säteily, jonka voimakkuutta säädellään rullaverhojen avulla tästä saarekkeen pöydältä. Ei tarvitse siirtyä verholta toiselle säätönaruja rullailemaan.
Fredmanilla käytössä olevan Away Moden avulla pystytään huolehtimaan, ettei aurinko turhaan kuumenna sisätiloja ja rasita ilmastointia. Yhdellä oman tarpeen mukaisella ohjelmoinnilla voidaan säätää ilmastointi, talon sisälämpötilat ja valot toimimaan joko ajastetusti tai rullaverhot vaikkapa auringonpaisteen mukaan. Samanlaisia mahdollisuuksia tarjoaa myös Night Mode. Näiden palveluiden avulla voidaan merkittävästi vähentää energiankulutusta ja helpottaa arjen pikkusäätöä.
Ilmastonmuutos puhuttaa ja koskee meitä kaikkia. Asuminen on yksi merkittävistä ilmastomuutoskeskusteluissa nostetuista energiasyöpöistä, mutta toisaalta asia, johon jokainen omakotitalossa asuva voi vaikuttaa.
Fredmanien talon katolla on kuusi aurinkopaneelia, joiden tuottamaa sähköä käytetään paitsi autokatoksessa näkemäni sähköauton lataukseen, myös talon energiatarpeisiin. Tätäkin toimintaa mitataan Loxonen avulla. Peter Fredman näyttää puhelimensa näytöltä sen hetkisen tilanteen: puolet energiantarpeesta saadaan aurinkopaneeleista. Myös ajastus latauksien ajastaminen onnistuu näytön kautta.
Ehkä aurinkopaneeleiden osalta on motivoivaa, että näen ruudulta säästöt myös euroissa. Pienistä toimista kertyy pitkällä aikajänteellä merkittäviä euromääriä. Myös esim. saunan lämpötilan kehitystä on kätevää seurata näytöltä: turhaa pitää kuumaa saunaa odottelemassa kylpijöitä. Voin myös vaikkapa laittaa keittiön uunin päälle ja nähdä, milloin kannattaa siirtyä kokkailemaan.
Tyytyväinen asiakas
Peter Fredman kertoo tulleensa teknologiauskoon työn ja vapaa-ajan kautta. Miksi ei helpottaisi arjen rutiineja ja kotiin liittyviä riskejä teknologian avulla? Käyttäytymismuutos on tapahtumassa, ja korona myötä etätyön lisääntymisen on vauhdittanut digitaalisten mahdollisuuksien hyödyntämistä myös kotioloissa. Peter on tyytyväinen kotinsa mukavuutta lisääviin digiratkaisuihin.
Kyllä uuden kotimme tietotekniikkaan liittyvät järjestelyt olivat kohtuullisen iso, mutta ehdottomasti kannattava projekti. Tärkeää oli ennen kaikkea se, että projekti valmisteltiin jo rakennusprojektin alkuvaiheessa. Näin saatiin asunnustyöt integroitua järkevästi. Kysyimme tietysti tarjouksia muualtakin, mutta Wisso osoittautui hyväksi valinnaksi ja on myös ollut sitä.
Arvostan myös älykotikokonaisuuteen liittyvää tietoturvaa. WiFi-verkot ovat hyvin suojattuja ja data privacy kunnossa. Data pysyy datakeskuksessanne, mutta on käyttäjätunnuksien avulla helposti hyödynnettävissä.

Ennen lähtöäni Peter näyttää vielä heti ulko-oven sisäpuolelle upotetun iPad-näytön, jolta tuntuvat löytyvät talon kaikki ohjattavat ja seurattavat yksityiskohdat pihan poreallasta ja jopa ruohonleikkuria myöten. Kävellessäni kohti autoani mietin, millä aikajänteellä älykodista tulee osa tavallista, hyvää arkea. Peterin kodin nähtyäni voisin kuvitella itsekin rakastuvani elämää helpottaviin asumisratkaisuihin. Aika näyttää